Trodde du at: Avgift på øl var en norsk oppfinnelse i vår tid?

Å nei, det er en mye eldre oppfinnelse! Dronning Kleopatra i Egypt fat på sammen med sin romerske elsker Markus Eurelius at hun skulle kreve inn en avgift på øl for å finansiere oppbyggingen av en krigsflåte for å bekjempe det romerske imperium ledet av Octavian som senere kalte seg Augustus, den første keiser av romerriket.

I sjøslaget ved Actium år 31 fk, knuste Octavian fullstendig den egyptiske flåten, og Kleopatra begikk selvmord et år senere sammen med Markus Eurelius.

Dette var slutten på ølbryggingen i Egypt med vann fra Nilen.Den ølbryggingen som egypterne hadde lært seg, var avgjørende for at de greide å forsyne arbeiderne som bygget pyramidene 3000 år tidligere, med sunt og næringsrikt øl.Den romerske okkupasjonen førte til at kornet egypterne hadde laget øl av ble til brød for innbyggerne langs Tiber i stedet.

Egypt forble under romers herredømme helt til den arabiske erobringen av Egypt som ble fullført i år 625. Dermed var den fullstendig slutt på egypisk bryggekunst, ettersom de muslimske araberne var pålagt i koranen å avholde seg fra alkohol, og ølbrygging var forbudt.

Kilde: Weyermann® Ølboka