VI BRYGGER PILS
MED OSLO-KVEIK

Prosjekt: Går det an å brygge en pils
på onsdag og drikke den på lørdag?

Mission impossibleTSJEKKISK PILS
PÅ TRE DAGER?

Det er viktig å komme litt utenfor komfortsonen av og til! Erling kom over et parti Oslo-kveik, en streng av kveik som etter sigende ikke gir den karakteristiske fruktige gjærkarakteren. Dermed skal Oslo kunne gi dette ølet den særpregede pils-smaken.

Det er vår egen Lullas lager vi tester med. Vi brygger halve batchen på den tradisjonelle måten, med Saflager W-34/70 og gjæring på 10 grader i tre-fire uker.

Den andre halvdelen skal gjæres på 35 grader i to dager! Dette har vi aldri gjort før, så det går sikkert bra!

Test 1: Er det mulig å få drikkanes pils på lørdag?
Test 2: Sammenligne og blindsmake de to (men det skjer jo ikke før i slutten av juni).
Test 3: Er det mulig å høste kveiken og få den til å virke en gang til?

Update:
Dag +1: Torsdag er det full fart i begge gjæringskarene – temperaturen i kommet er 35 grader! So far so good!

Dag +2: Fredag morgen – 36 timer etter pitching av kveik – er det betydelig roligere aktivitet. SG = 1.020.

Samme erfaring som ved forrige kveik-batch, da med Vossa-kveik i Løs kanon. Etter 30 timer virker det som stormgjæringa er over.

Utpå kveldinga – 48 timer etter at Oslo-kveiken ble pitchet – plopper det fortsatt bedagelig. SG er fremdeles 1.020…

Dag +3: Lørdag morgen er SG nede i 1.010. Forsigtig klukking i gjærlåsen fortsatt, så lär det stå noen timer til.

Skal holde hardt å få ferdig pils til lørdag kveld, men gir det fortsatt en sjanse.

https://borrebrygg.no/wp-content/uploads/2020/05/IMG_2902.jpeg

Se video fra første smaksprøve!

UPDATE:
Lørdag kveld kl 21: Ok, vi prøver! Satte gjæringskaret til coldcrash kl 14. Da hadde aktiviteten i karet stoppet opp, etter 67 timer på 35 grader.

Har tvangskarbonert på fat i 6 timer. Det vil si at ølet har kjempet seg ned fra 35 grader til ca 10 grader under karbonisering. Ikke ideelt utgangspunkt, men skitt la gå.

Ikke er det helt klart, og ikke er det iskaldt, og ikke er det nok kullsyre. Men jeg må faktisk sjekke om jeg har koblet feil – dette smaker da jammen som pils! Min tsjekkiske pils, Lullas lager.

Så hva er konklusjonen??? Går det an å brygge på onsdag, og få ferdig pils (!) på lørdag?

Nja. Nei, joda, så nieda, så… Hvis vi hadde sagt søndag, ville svaret vært definitivt ja. Men husk at vi har hoppet over mange steg her, i «forskningens» øyemed.

En dag eller to på CC, karbonisering og klarning vil ha mye å si.

Jeg har fortsatt et gjæringskar med Oslo-kveik som skal gjennom vanlig prosedyre. Det skal bli spennende å se hvordan resultatet blir.

I tillegg blir det interessant å se utviklingen og modning over tid. En standard pils blir jo alltid bedre med lagring en måned eller tre.

Det neste på programmet nå blir å høste Oslo-kveiken, og se om det er mulig å lage en ny pils.

https://borrebrygg.no/wp-content/uploads/2020/05/Erling-brygger-igjen.jpg