Oppskrift og veiledningLULLAS LAGER
Tsjekkisk pils

Buggegårdens lager er en ekte tsjekkisk pilsner med fremoverlent aroma, ravgul farge og ettersmak med firehjulstrekk.

Batch-size: 25 L
Effektivitet: 75 %
Koketid: 90 min

OG: 1.050
FG: 1.012
IBU: 39
ABV: 5 %

Malt
Bohemian floor malted pilsner 5,0 kg
Carahell 0,5 kg

Humle
Perle 35 g - 60 min
Saaz 38 g - 30 min
Saaz 38 g - 15 min
Cascade 30 g - tørrhumling

Gjær
Saflager W-34/70 2 pk

Gjæring - 10 grader - 18-20 dager
Øk temp til 17 grader - 5 dager
Senk temp til 10 grader - 5 dager

Begynn med å varme opp 23 liter vann til 73-74 grader. Tilsett maltet og rør om for å løse opp eventuelle klumper. Dette vil senke temperaturen i mesken til 64- 65 grader som skal være mesketemperaturen gjennom meskeprosessen. Juster bryggeapparatets temperatur tilsvarende. For å få jevn temperatur i hele mesken bør det sirkuleres i noen minutter. Sett på lokket og la det stå i 60 minutter. Sjekk temperatur med termometer jevnlig.
Hvis det ønskes et mer fyldig øl kan utmesk utføres ved å heve maltrøret 20-30 cm og øke temperaturen til 78 grader mens det sirkuleres kontinuerlig slik at det ikke svir seg i bunn av meskekjelen.

Etter meskeprosessen heises maltrøret helt opp, eller slik at det er rett over vørteren. Skyll maltet med 13 liter vann, eller til kjelen er full, på 79 grader. Juster samtidig temperaturen til over 100 grader slik at kokingen starter når skyllingen er ferdig. La maltrøret renne av seg, eventuelt sett det i et tomt gjærkar, for så å tilsette den avrente vørteren tilbake i kokekjelen eller la den koke i egen kjele.

Kokeprosessen skal foregå i totalt 90 minutter. Tilsett humlepakke 1 når det er 60 minutter igjen.

Tilsett humlepakke 2 siste 30 minuttene av kokingen.

Tilsett humlepakke 3 når det er 15 minutter igjen av kokingen. Samtidig kan kjøleren settes ned i kokekjelen slik at den blir desinfisert.

Etter totalt 90 minutter kok, skrus varmen av og kjølevannet settes på. Pass på at kjøleren er i overflaten for mer effektiv nedkjøling. Stopp kjølingen når det er 24-25 grader i overflaten.

Gjæren kan drysses rett i vørteren i gjærkaret under fylling.

Etter kjøleprosessen måles OG (Original Gravity) før vørteren overføres til et rent og desinfisert gjærkar og gjær tilsettes samtidig. Ta på lokk og rist godt på gjæringskaret for å tilføre oksygen i vørteren. Sett i gjærlås og fyll i sterilt vann i gjærlåsen. Vørteren skal gjæres i 25-28 dager på 10 grader.

Kontroller at gjæringen er stoppet ved å måle FG (Final Gravity). Dersom FG er lik med et par dagers mellomrom er gjæringen ferdig. Dersom den er ulik bør det stå lengre til gjæring.

Når ølet er ferdig gjæret måles FG før ølet skal tappes på flasker. For å få kullsyre på flaskene må det tilsettes ca 6 gram sukker per liter øl. Sett ferdig flasket og korket øl i romtemperatur i 8-10 dager. Sukkeret blir spist opp av gjæren i flaskene og CO2 blir dannet naturlig.

Undersøk om det er nok kullsyre i en flaske, før det settes kaldt til modning i 1-6 måneder. Lagerøl vil endre seg ganske betydelig på smak og fylde, og blir virkelig god etter 1-2 måneder.

Dersom det skal lagres på fat så karboniser det med 0,9-1 bar i 3 dager på 3-10 grader.

Lykke til med bryggingen!
https://borrebrygg.no/wp-content/uploads/2020/07/Lullas-lager-NY-etikett.jpg

Tsjekkisk pilsLULLAS
LAGER

Buggegårdens lager er en ekte tsjekkisk pilsner med fremoverlent aroma, ravgul farge og ettersmak med firehjulstrekk.

IBU: 39,5
ABV: 5%
Humle: Perle, Saaz
Gjær: Saflager W34/70

399,-449,-