Hard Seltzer

 

Du har kanskje sett de nye produktene hos Borrebrygg og andre bryggebutikker som gjemmer seg blant øl- og cider-ekstrakt og andre ølsett: Hard Seltzer? Dette er en varetype som nylig er blitt tilgjengelig og populær i Norge.

Hva er egentlig Hard Seltzer?
Mange tenker nok på kullsyrevann når de hører ordet «seltzer». Hard Seltzer er rett og slett kullsyrevann tilsatt alkohol og smak av (gjerne) frukt eller bær. Hard Seltzer er ingen «rusbrus» eller søt cider, men er tørt og uten sukker. I tillegg er Hard Seltzer kalorifattig, gluten- og sukkerfritt og er ekstra forfriskende på en varm sommerdag. 

Hard Seltzer er ganske nytt i Norge og har sitt utspring fra USA der det kom på markedet allerede i 2012, men ble virkelig populært i 2019. I løpet av 2019 hadde drikken solgt nesten like mye som to prosent av ølsalget i USA – og ølsalget i USA er enormt.

Hvordan lages det?
Du kan godt lage din egen Hard Seltzer ved å blande kullsyrevann, smak og alkohol eller gjære sukkervann som tilsettes smak som karboniseres, men dette gir som regel et dårlig resultat.
For å oppnå en god smak må det benyttes riktig vannjusteringer og gjærtype for å oppnå et frisk, smakfullt og «rent» resultat på sluttproduktet som smaksettes.

Det er derfor enklere (for de aller fleste) å benytte seg av ferdige sett for å lage Hard Seltzer.

Ferdige ekstraktsett
Mangrove Jack’s har allerede mange ekstraktsett for øl og cider. De har også tre forskjellige ekstraktsett med alt som trengs for å lage en god Hard Seltzer, uansett hvilken erfaring du har tidligere. Disse kommer i smakene Lemon & Lime, Raspberry og Pineapple og gir 19 liter ferdig Hard Seltzer på ca 4 %.

Disse settene inneholder:
– En detaljert veiledning
– En blanding av flytende sukkersirup 
– Ferdig blanding av gjær og gjærnæring
– Naturlig fruktessens 
– Klarningsmiddel
– Søtningsmiddel

I tillegg trengs et komplett gjærkar, desinfiseringsmiddel (Suresan, StarSan o.l), termometer og PET-flasker eller fat for å servere sluttproduktet fra.

Fremgangsmåte:
Først må du skaffe deg utstyret og produktene som er nevnt over. De ferdige settene fra Mangrove Jack’s inneholder en detaljert veiledning for fremgangsmåte som kort er:

  • Kok opp 1 liter vann som tilsettes et desinfisert gjæringskar.
  • Bland inn den flytende sukkersirupen.
  • Fyll opp med kaldt vann fra springen til ønsket mengde.
    Tips: Mengden vil bestemme smak og alkoholprosenten på sluttresultatet, men det anbefales å bruke totalt 19 liter vann.
  • Mål temperaturen i blandingen. Den bør være mellom 18 – 26 grader.
  • Tilsett posene med gjær og gjærnæring og søtningsmiddel.
  • Sett på lokk og gjærlås og sett til gjæring et sted som holder 18 – 26 dager.
    Tips: Sørg for å holde en jevn temperatur i hele gjæringsforløpet. Dette gir et bedre og klarer sluttresultat.
  • Etter 7 dager eller når det ikke har vært aktivitet i gjærlåsen i sammenhengende 48 timer tilsettes smaksessensen.

    Fremgangsmåten videre er avhengig om du skal benytte flasker eller fat. Vi anbefaler å benytte fat til Hard Seltzer da karbonisering på flasker kan gi et noe uklart resultat da det produseres bunnfall av gjær når kullsyre dannes naturlig på flasker. Vi vil allikevel forklare fremgangsmåten for begge:

Fat:
– Etter at smaksessensen er tilsatt, tilsettes det ene klarningsmiddelet merket Kieselsol og rør kraftig.
– Vent 1 time før det andre klarlingsmiddelet merket Chitosan tilsettes og blandes inn.
– La det stå i 3 dager for klarning.
– Fyll fat’et som skal benyttes og sett det kjølig (4 grader), hvis mulig, og tilsett Co2 med 15-20 psi trykk.
– La det stå til karbonering i 5-7 dager og juster trykket ned til 10 psi for servering.

Flasker:
– Etter at smaksessensen er tilsatt, rør godt og vent 24 timer.
– Desinfiser og fyll flaskene som skal benyttes.
Tips: Det bør benyttes PET-flasker da glassflasker kan knuses da Hard Seltzer bør ha godt med kullsyre.
– Tilsett 5 gram sukker per 0,33 liter flaske.
– La flaskene stå 14 dager i romtemperatur. – Sett flaskene så kjølig før servering.

Når sluttproduktet er ferdig karbonisert nytes det i et stort glass med is og pynt med en skive lime, bringebær eller ananas etter hvilken smak som er benyttet.