Forventet resultat:
OG: ~ 1.050
FG: 1.008
IBU: ~ 38
ABV: ~ 5,6%
EBC: ~ Effektivitet: 75%
Malt:
5,2 kg Weyermann Pale Ale
0,4 kg Weyermann Caramunich III
Totalt: 5,6 kg
Humle:
Tilsetning 1: 20 g Magnum 14,6% a.s, 60 min
Tilsetning 2: 30 g Cascade 6,2 % a.s, 10 min
Tilsetning 3: 50 g Cascade 6,2% a.s, 0 min
Tilsetning 4: 50 g Cascade, Tørrhumling*
*Tørrhumling betyr at humlen tilsettes rett i gjæringskaret etter stormgjæring, dag 3-4.
Gjær:
Fermentis Safale US-05, 1pk
Annet:
1 pose (1g) Protafloc (klarningsmiddel)
Pose med vannjustering IPA/APA, fremhever humlesmaken. Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt, så sant du ikke har boret etter vann. Da er det sannsynligvis hardere enn det offentlige vannet. Du gjør ingenting galt ved å tilsette det.
Vi anbefaler:
Klarningsmiddel som følger med. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Bruk 1 gram / 25 liter. Tilsettes siste 15 minutter av koking.
Bruk av tørrgjær: Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Mesking:
68°C i 60 min,
78°C i 5 min.
Beregning av meskevann Antall liter meskevann varierer ut i fra utstyret du bruker. Er du usikker kan du ta utgangspunkt i 20 liter meskevann. Her kjenner du ditt eget utstyr etterhvert.
Beregning av skyllevann Målet er et kokevolum på ca. 28-30 liter. Anslagsvis kan du skylle med ca. 12-14 liter vann på 77°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet! Minst 14 dager på 18-20°C. 3 uker går også helt fint. Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Fat anbefales til dette ølet. Vil du allikevel karbonere på flasker bruker du 6 gram sukker per liter ferdig øl. Og lar det stå på ca 20˚C i to uker.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha ca 2,6 volumer CO2.
1 uke på 1 bar i 5°C.
Lagringstid:
Humledrevne øl drikkes som ferskvare.