Handlekurv

Din handlevogn er tom!
Hvis du handler for 1500 kroner mer, får du fri frakt!

inkl. mva. ekskl.frakt

NOK 0,00

mva. NOK 0,00

  • Rask levering
  • Fast frakt kun kr 119,- Fri frakt ved kjøp over 1500 kr!

Eivar APA

Forventet resultat:

OG: 1.045 – 47

FG: 1.007 – 08

IBU: ~ 24

ABV: ~ 5,2%

Effektivitet: 75%


Malt:
3,84 kg Weyermann Pale Ale
0,26 kg Münchener I
0,5 kg Weyermann Carahell
0,3 kg Weyermann Pale wheat
Totalt: 4,9 kg


Humle:
Tilsetning 1: 7,2 g Tomahawk, 60 min
Tilsetning 2: 22 g Cascade, 15 min
Tilsetning 3: 38 g Cascade, whirlpool**
Tilsetning 4: 22 g Cascade, Tørrhumling*
Totalt: 100 g


*Tørrhumling betyr at humlen tilsettes rett i gjæringskaret etter stormgjæring, dag 3-4.
**Whirlpool betyr at vørter kjøles til ca 80°C før humle tilsettes. La det stå i 20 min før nedkjøling fortsetter.


Gjær:
Fermentis Safale US-05
Annet:
1 tablett Protafloc (klarningsmiddel)
Pose med vannjustering. Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt, så sant du ikke har boret etter vann. Da er det sannsynligvis hardere enn det offentlige vannet. Du gjør ingenting galt ved å tilsette det.


Vi anbefaler:
Klarningsmiddel som følger med. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Bruk 1 gram / 25 liter. Tilsettes siste 15 minutter av koking.
Bruk av tørrgjær: Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.


Mesking:
Du kan meske på flere måter. Det enkleste er en enstegs infusjonsmesk, men her pleier vi å bruke tre steg: 67°C i 60 min, 72°C i15 min.og 78° i 5 min.
Bruker du ett steg, så bruk 67°i 60 min


Beregning av meskevann:

Antall liter meskevann varierer ut i fra utstyret du bruker. Er du usikker kan du ta utgangspunkt i 20 liter meskevann.


Beregning av skyllevann:

Målet er et kokevolum på ca. 30 liter. Anslagsvis kan du skylle med ca. 17 liter vann på 77°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.


Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.


Gjæring:

Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet! 14 dager på 18-20°C Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.


Flasking:
Fat anbefales til dette ølet. Vil du allikevel karbonere på flasker bruker du 6 gram sukker per liter ferdig øl.


Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,7 volumer CO2.


Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur for karbonering, deretter kaldt i to til tre uker.