Handlekurv

Din handlevogn er tom!
Hvis du handler for 1500 kroner mer, får du fri frakt!

inkl. mva. ekskl.frakt

NOK 0,00

mva. NOK 0,00

  • Rask levering
  • Fast frakt kun kr 119,- Fri frakt ved kjøp over 1500 kr!

Yodel in Lederhosen Helles

Forventet resultat:

OG: ~ 1.047

FG: 1.010

IBU: ~ 22

ABV: ~ 5,0%

EBC: ~ Effektivitet: 75%


Malt:
4,48 kg Weyermann Pilsnermalt
0,94 kg Weyermann Carapils
Totalt: 5,4 kg


Humle:
Tilsetning 1: 13 g Perle 9,2%, 60 min
Tilsetning 2: 16 g Tettnanger 4,7%, 15 min
Tilsetning 3: 25 g Tettnanger 4,7%, 5 min


Gjær:
Saflager S-189 1 pk 11,5g


Annet:
Protafloc (klarningsmiddel)
Vi anbefaler:
Klarningsmiddel som følger med. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Bruk 1 pose (1 gram) / 25 liter. Tilsettes siste 15 minutter av koking.
Bruk av tørrgjær: Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.


Mesking:
65°C i 60 min og 78° i 5 min.


Beregning av meskevann:

Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann Målet er et kokevolum på ca. 30 liter. Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.


Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring: 

Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæren lager ølet! Ha gjerne 15°C på vørteren når du har oppi gjær for at den skal komme raskt i gang. Deretter senk temp til 12°C og la det gjære i 5 dager. Nå vil du ha en SG på ca 20. Nå dannes ikke lenger frukt estere og du kan heve til 15˚C slik at gjæren får hjelp til å hurtigere fjerne diacetyl. Etter 4 dager på 15˚C kan du senke tilbake til 12°C og la det stå til total tid på gjæringskaret har blitt 3-4 uker. Har du problemer med å få så lav temperatur tåler gjæren høyere, men du får et mer fruktig øl. Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.


Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.


Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,7 volumer (g/ltr.) CO2.


Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kaldt i fire til åtte uker, eller til du selv synes det smaker godt.