Estimert resultat:
OG: 1.061
FG: 1.012
IBU: 25
ABV: 6,4%
EBC: 12
Effektivitet: 75%
Malt:
2,7 kg Weyermann® Premium Pilsner Malt
2,2 kg Weyermann® Vienna Malt
1,0 kgWeyermann® Münchener 1
0,6 kgWeyermann® Carahell
0,2 kgWeyermann® Acidulated Malt
Totalt: 6,7 kg
Humle:
Tilsetn. 1: 45 gHall. Mittelfrüh 4,4%, 60 min
Tilsetn. 2: 14 g Hersbrucker 2,7%, 10 min
Gjær:
1 pk Fermentis S-189
Det er ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Annet:
-1g Protafloc (Klarningsmiddel for utfelling av proteiner. Tilsettes siste 15 minutter av koking.)
-Pose med vannjustering. Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt. Har du boret etter vann er det sannsynligvis hardere enn det offentlige og resultatet vil kunne avvike.
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 28-30 liter for å ende opp med 25 liter i kjelen.
Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,5 volumer (g/ltr.) CO2.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kaldt i en til tre måneder.