Forventet resultat:
OG: ~ 1.052 – 54
FG: 1.010-12
IBU: ~ 25
ABV: ~ 5,4%
EBC: ~ 14
Effektivitet: 75%
Malt:
4,0 kg Weyermann Vienna
1,0 kg Weyermann Munich 2
0,3 kg Weyermann Melanoidin
0,3 kg Weyermann Carahell
Totalt: 5,6 kg
Humle:
Pose 1: 20 g Hull Melon 6,4%, 60 min
Pose 2: 35 g Hull Melon 6,4% + 1 gram Protafloc granulat, 15 min
Totalt: 55 g
Gjær:
Fermentis Saflager S-23
Vi anbefaler:
Klarningsmiddel som følger med i pose 2. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Tilsettes siste 15 minutter igjen av koking.
Bruk av tørrgjær: Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Mesking:
Du kan meske på flere måter. Det enkleste er en enstegs infusjonsmesk:
64°C i 60 min, 78°C i 5 min.
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut i fra utstyret du bruker. Er du usikker kan du ta utgangspunkt i 20 liter meskevann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 30 liter.
Anslagsvis kan du skylle med ca. 17 liter vann på 77°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
21 dager på 10-12°C
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Fat anbefales til dette ølet. Vil du allikevel karbonere på flasker bruker du 6 gram sukker per liter ferdig øl.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,7 volumer CO2.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur for karbonering, deretter kaldt i to til tre uker.