Forventet resultat:
OG: ~ 1.050
FG: 1.012
IBU: ~ 17
ABV: ~ 5,1%
Effektivitet: 75%
Malt:
4,8 kg Weyermann Pilsnermalt
0,56 kg Weyermann Pale wheat
0,14 kgWeyermann Acid malt
Totalt: 5,5 kg
Humle:
Tilsetning 1: 11 g Northern Brewer, 60 min
Tilsetning 2: 8 g Northern Brewer, 30 min
Tilsetning 3: 10 g Hersbrucker
Gjær:
Lallemand köln 1 pk 11g
Annet:
Protafloc (klarningsmiddel)
Pose med vannjustering. Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt, så sant du ikke har boret etter vann. Da er det sannsynligvis hardere enn det offentlige vannet. Du gjør ingenting galt ved å tilsette det.
Vi anbefaler:
Klarningsmiddel som følger med. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Bruk 1 pose (1 gram) / 25 liter. Tilsettes siste 15 minutter av koking.
Bruk av tørrgjær: Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Mesking:
62°C i 60 min, 72°C i 20 min og 78° i 5 min.
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 30 liter.
Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 90 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
14 dager på 16°C. Har du problemer med å få så lav temperatur tåler gjæren høyere, men du får et mer fruktig øl.
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,7 volumer (g/ltr.) CO2.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kaldt i to til tre uker.