Forventet resultat:
OG: 1.043 – 45
FG: 1.009-11
IBU: ~ 17
ABV: ~ 4,5%
EBC: ~ 6
Effektivitet: 75%
Malt:
4,0 kg Weyermann Premium Pilsner Malt
0,7 kg Flaket mais
Totalt: 4,7 kg
Humle:
Pose 1: 15 g Perle, 60 min
Pose 2: 15 g Perle + 1 g Protafloc granulat, 15 min
Totalt: 30 g
Gjær:
Fermentis Saflager S-23
Vi anbefaler:
Klarningsmiddel som følger med i pose 2. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Tilsettes siste 15 minutter igjen av koking.
Bruk av tørrgjær: Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Mesking:
62°C i 90 min, 78°C i 5 min.
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut i fra utstyret du bruker. Er du usikker kan du ta utgangspunkt i 15 liter meskevann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 30 liter.
Anslagsvis kan du skylle med ca. 20 liter vann på 77°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Koking:
Dette settet kokes i 90 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
21 dager på 10-12°C
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Fat anbefales til dette ølet. Vil du allikevel karbonere på flasker bruker du 6 gram sukker per liter ferdig øl.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,7 volumer CO2.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur for karbonering, deretter kaldt i to til tre uker.