Forventet resultat:
OG: ~ 1.056
FG: 1.012
IBU: ~ lav
ABV: ~ 5,5%
EBC: ~ Effektivitet: 75%
Malt:
5,2 kg Weyermann Pale Ale
0,7 kg Flaket Havre
0,3 kg Weyermann Carapils
0,3 kgWeyermann Acid malt
Totalt: 6,5 kg
Humle:
Tilsetning 1: 40g Amarillo, 47 g Mosaic, 23g Citra, 25g Centennial, Whirlpool*
Tilsetning 2: 11g Citra, 38g Amarillo, 42g Mosaic, 14g Centennial, tørrhumle 3 dgr
*Whirlpool: Start kjøling, ha i humle ved ca 80°C. Sirkulér forsiktig mens kjøling fortsetter.
Gjær:
1 x Verdant IPA
Annet:
Protafloc (klarningsmiddel)
Pose med vannjustering. Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt, så sant du ikke har boret etter vann. Da er det sannsynligvis hardere enn det offentlige vannet. Resultatet kan da bli annerledes.
Vi anbefaler:
Klarningsmiddel som følger med. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Bruk 1 pose (1 gram) / 25 liter. Tilsettes siste 15 minutter av koking.
Bruk av tørrgjær: Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Mesking:
65°C i 60 min og 78° i 5 min.
Beregning av meskevann
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 30 liter.
Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
Gjæres 14 dager på 20°C.
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,7 volumer (g/ltr.) CO2.
Fat er beste løsning for dette ølet for å unngå oksydering
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kjøles det og drikkes ferskt.