OG: ~ 1.056
FG: 1.008
IBU: ~ 50
ABV: ~ 6,3%
EBC: 6,9
Effektivitet: 75%
Malt:
4,9 kg Weyermann Pilsner Malt
0,5 kg Flaket havre
0,5 kgWeyermann Pale wheat
0,16 kg Weyermann sur malt
Totalt: 6,1 kg
Humle:
Tilsetning 1: 26 g Magnum, 60 min
Tilsetning 2: 100 g Selvvalgt, whirlpool*
Tilsetning 3: 100 g Selvvalgt, tørrhumling**
*Whirlpool betyr at vørter kjøles til ca 80°C før humle tilsettes. La det stå i 20 min før nedkjøling fortsetter.
**Tørrhumling betyr at humlen tilsettes rett i gjæringskaret etter stormgjæring, dag 3-4. Benytt gjerne humlepose og fjern etter 3 dager igjen.
EIVAR IPA EXPLORER er et øl for eksperimentering. Maltbasen er lys, men kremet på grunn av hvete og havregryn. Dette gjør at den tåler høy alkoholprosent uten å bli skarp. Den har en IBU på ca 50. Så kommer grunnen til at den heter EXPLORER. Den ble opprinnelig brygget med kun Cascade humle, men det velger du selv. Alternativer er f.eks. Citra, Mosaic, Simcoe, Amarillo. Du trenger 200g av din favoritthumle i tillegg til settet. Brygg dette settet igjen og igjen med stadige nye smaker! Kombiner gjerne flere humletyper, men bruker du en av gangen vil du lett bli kjent med de forskjellige typene. Fjern bitterhumlen, og du har en NEIPA.
Gjær:
1 stk Fermentis Safale US-05
Annet:
1 pose/tablett Protafloc (klarningsmiddel)
Pose med vannjustering Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt, så sant du ikke har boret etter vann. Da er det sannsynligvis hardere enn det offentlige vannet og resultatet kan bli noe annerledes.
Vi anbefaler:
Klarningsmiddel som følger med. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Bruk 1 gram / 25 liter. Tilsettes siste 15 minutter av koking.
Bruk av tørrgjær:
Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Stopp tappingen når du har fylt 5-10 liter, og dryss rett i gjærkaret. LA trekke i 10 min. før du fortsetter å fylle karet. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Mesking:
Mesk i to steg:
65°C i 60 min, og 78° i 5 min.
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker. Er du usikker kan du ta utgangspunkt i 20 liter meskevann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 28-30 liter.
Anslagsvis kan du skylle med ca. 10-15 liter vann på 78°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 90 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
14 dager på 18-20°C
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
Husk å oksygenere vørteren ved å tappe sakte med mye plasking, vørterlufter eller rent oksygen. Ved Oksygentilførsel unngå for mye!
Flasking:
Fat anbefales til dette ølet for å unngå oksydering. Vil du allikevel karbonere på flasker bruker du 6 gram sukker per liter ferdig øl.(Gir 3 gram CO2 / liter).
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,5g CO2 / liter. 1 bar ved 5 grader i 1 uke.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur for karbonering på flaske, deretter kaldt i to til tre uker.