Saison Allgrain, 20-25 liter
Forventet resultat:
OG: ~ 1.049
FG: 1.000
IBU: ~ 19
ABV: ~ 6,5%
Effektivitet: 75%
Malt:
4,45 kg Weyermann Pilsner Malt
0,65 kg Flaket hvete
0,1 kg Weyermann sur malt
Totalt: 5,2 kg
Humle:
I dette settet må du måle opp humlen selv.
Tilsetning 1: 24 g Hall.Mittelfrüh 5,7%, 60 min.
Tilsetning 2: 40 g Hall.Mittelfrüh, 5,7% 5 min.
Tilsetning 3: 20 g Hall.Mittelfrüh, 5,7% whirlpool1
1Whirlpool betyr at vørter kjøles til ca 80°C før humle tilsettes. La det stå i 20 min før nedkjøling fortsetter.
Gjær:
1 stk Fermentis BE-134
Annet:
1 pose/tablett Protafloc (klaringsmiddel)
Vi anbefaler:
Klaringsmiddel som medfølger. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Bruk 1 gram / 25 liter. Tilsettes siste 15 minutter av koking.
Bruk av tørrgjær: Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Mesking:
Her brukes ett stegs mesk:
65°C i 60 min,
Varm så til 78° i 5 min for å gjøre klar til skylling.
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker. Er du usikker kan du ta utgangspunkt i 20 liter meskevann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 30 liter.
Anslagsvis kan du skylle med ca. 10 liter vann på 78°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 90 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
14 dager på 18-20°C
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller rent oksygen.
Flasking:
Bruker du 6-7 gram sukker per liter ferdig øl.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 3,5 gram CO2 pr. liter.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur for karbonering, deretter kaldt i to til tre uker.