Estimert resultat:
OG: 1.045
FG: 1.007
IBU: 19
ABV: 5%
EBC: 5,5
Effektivitet: 75%
Malt:
3,0 kg Weyermann® Eraclea Pilsner malt
0,8 kg Flaked Corn
0,12 kg Weyermann® Acidulated malt
0,16 kg Chitmalt
Totalt: 4,08 kg
Humle og andre tilsetninger:
Tilsetn. 1: 6,4g Magnum 17%, 60 min
Tilsetn. 2: 20g Saaz 3,6%, 15 min
Gjær:
Gjær 2 pk á 11g Fermentis W-34/70
Det er ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Annet:
1g Protafloc (Klarningsmiddel for utfelling av proteiner. Tilsettes siste 15 minutter av koking.)
Beregning av meskevann
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann
Målet er et kokevolum på ca. 23-25 liter for å ende opp med 20 liter i kjelen. Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.
Tapping på fat:
En god tommelfingerregel er å bruke 1 bar i en uke på 5°C som et utgangspunkt, og så kan du tilpasse egen smak derfra. Ølet har uansett godt av å lagre enda et par uker som et minimum før det begynner å bli rundet av.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kaldt i fire til åtte uker. Smak deg frem underveis, så vet du når du er fornøyd