Estimert resultat:
OG: 1.042
FG: 1.000
IBU: 20
ABV: 5,5%
EBC: 4,6
Effektivitet: 75%
Volum: ca 20 liter i gjæringskar
Malt:
2,8 kg Weyermann® Premium Pilsner malt
0,7 kg Flaket mais
0,1 kg Weyermann® Pale Wheat
0,06 kg Weyermann® Acidulated malt
Totalt: 3,66 kg
Humle og andre tilsetninger:
Tilsetn. 1: 15 g Northern Brewer 8,1%, 60 min
Tilsetn. 2: 40 g H. Mittelfrüh 4,8%, 5 min
Tilsetn. 3: 20 g H. Mittelfrüh 4,8%, Whirlpool
Whirlpool betyr at vørter kjøles til ca 80°C før humle tilsettes. La det stå i 20 min før nedkjøling fortsetter.
Gjær:
1 pk Fermentis BE-134 11g
Annet:
1g Protafloc (Klarningsmiddel for utfelling av proteiner. Tilsettes siste 15 minutter av koking.)
Pose med vannjustering. Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt. Har du boret etter vann er det sannsynligvis hardere enn det offentlige og resultatet vil kunne avvike.
Beregning av meskevann
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyretdu bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann
Målet er et kokevolum på ca. 23-25 liter for å ende opp med 20 liter i kjelen. Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring: Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.
Tapping på fat:
En god tommelfingerregel er å bruke 1 bar i en uke på 5°C som et utgangspunkt, og så kan du tilpasse egen smak derfra. Ølet har uansett godt av å lagre enda et par uker som et minimum før det begynner å bli rundet av.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kaldt i to til tre uker.