Type, Allgrain, 20 liter
Estimert resultat:
OG: 1.060
FG: 1.012
IBU: 60
ABV: 6,3%
EBC: 10,4
Effektivitet: 75%
Alle verdier i estimert resultat er omtrentlige. Forskjellige oppsett kan gi forskjellige resultater. Lær ditt eget utstyr å kjenne!
Malt:
5 kg Crisp Maris Otter
Humle og andre tilsetninger:
Tilsetn. 1: 30 g Galaxy %, 60 min
Tilsetn. 2: 20 g Galaxy %, 0 min
Tilsetn. 3: 50 g Galaxy %, tørrhumling1
1Tørrhumling betyr at humlen tilsettes rett i gjæringskaret etter stormgjæring, dag 3-4. Benytt gjerne humlepose og fjern etter 3 dager igjen.
Gjær:
Gjær 1 pk Fermentis Safale US-05 11g
Det er ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Annet:
1g Protafloc (Klarningsmiddel for utfelling av proteiner. Tilsettes siste 15 minutter av koking.)
Pose med vannjustering. Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt. Har du boret etter vann er det sannsynligvis hardere enn det offentlige og resultatet vil kunne avvike.
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann Målet er et kokevolum på ca. 28-30 liter for å ende opp med 25 liter i kjelen. Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring: Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.
Tapping på fat:
En god tommelfingerregel er å bruke 1 bar i en uke på 5°C som et utgangspunkt, og så kan du tilpasse egen smak derfra. Ølet har uansett godt av å lagre enda et par uker som et minimum før det begynner å bli rundet av.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kaldt i to til tre uker.